Home

Soms kunnen de spanningen in een gezin of relatie zo oplopen, dat er huiselijk geweld ontstaat. Dat is vreselijk voor wie er middenin zit. Een onveilige situatie thuis houdt niet vanzelf op. Jij kunt iets doen door in een vroeg stadium aan de bel te trekken. Daarom is het heel fijn dat jij deze site bezoekt. We helpen je op deze website graag verder. 

Huiselijk geweld is een verborgen probleem, omdat je het in eerste instantie niet ziet. Maar in 2020 waren er 1,2 miljoen personen slachtoffer van huiselijk geweld, dus het komt veelvuldig voor. Alle geweld dat iemand pleegt binnen het gezin, relatie of de familie noemen we huiselijk geweld. Het kan gaan om lichamelijke of geestelijke mishandeling of seksueel misbruik van een kind, een (ex-)partner, een oudere of ander gezinslid. Ook kan het gaan om verwaarlozing, vernedering, stalking of financieel misbruik. 

Voorbeelden van huiselijk geweld

Huiselijk geweld is moeilijk te herkennen. Voorbeelden zijn:

  • een kind dat door zijn moeder wordt geslagen of geschopt
  • een zoon die het geld van zijn oude vader voor zichzelf gebruikt
  • een vrouw die door haar partner erg wordt gecontroleerd in haar doen en laten, in en buiten het huis.

De gemene deler is dat er sprake van een onveilige thuissituatie. Deze houdt niet vanzelf op. Lees hier op welke signalen je kunt letten letten als je huiselijk geweld vermoedt.

Mensen die in een situatie van huiselijk geweld zitten, kunnen het niet alleen. Ze hebben jouw hulp nodig. Als je er vroeg bij bent, kun je misschien de spiraal van geweld doorbreken en met lichte hulp al iets veranderen. Dus ook als je twijfelt, kom dan in actie.

Direct gevaar?

Denk je dat iemand nú onveilig is? Bijvoorbeeld omdat je geschreeuw hoort? Bel 112. Dan krijg je meteen de politie aan de telefoon. Op basis van wat jij vertelt over de situatie, beoordeelt de politie of zij direct iemand langs stuurt.

Hoe herken ik huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is soms lastig te herkennen. Slachtoffers van huiselijk geweld hebben niet altijd blauwe plekken of zichtbare verwondingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand plotseling ander gedrag vertoont of schrikt wanneer hij of zij wordt aangeraakt. Voor jou begint het vaak met een gevoel dat er iets niet klopt of ‘niet pluis’ is. Twijfel hierover is heel normaal. Begin met het letten op de signalen van huiselijk geweld of mishandeling.