Begin een gesprek over je zorgen om een oudere

Maak je je zorgen om een oudere? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen terecht zijn? Dan kun jij een belangrijke rol spelen in het leven van de oudere. Simpelweg praten met anderen, de oudere of de persoon van wie je denkt dat die de oudere niet goed behandelt, kan al een belangrijke stap zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop je iemand kunt helpen als je je zorgen maakt: praat met anderen, praat met de oudere en praat met de pleger. Accepteer dat het lang kan duren voordat het probleem is opgelost, maar onderschat niet wat je voor de oudere kan betekenen.

Toets bij anderen

Je komt al meer te weten als je simpelweg je zorgen met anderen deelt. Misschien weten zij wat er aan de hand is. Het is normaal dat je twijfelt en het idee hebt dat je misschien overdrijft of het verkeerd ziet. Je kunt toetsen of de ander dezelfde signalen ziet als jij. En samen bespreken wat jullie kunnen doen voor de oudere. Praat met anderen.

Toon belangstelling

Probeer een moment alleen te zijn met de oudere, zodat je een praatje kunt maken. Laat merken dat je geïnteresseerd bent in hoe het met hem of haar gaat. Zo weet de oudere dat hij of zij niet alleen is. Stel voorzichtig een open vraag over datgene waarover je je zorgen maakt. Zo kom je meer te weten over hoe het met de oudere gaat. Praat met de oudere.

Benoem de feiten

Benader de persoon van wie je vermoedt dat hij of zij de pleger is zonder oordeel. Je weet namelijk niet zeker of er iets aan de hand is. Vraag de persoon die voor de oudere zorgt hoe het eigenlijk gaat. Misschien heeft hij of zij ergens hulp bij nodig. Denk altijd aan je eigen veiligheid. Iemand verdenken van ouderenmishandeling is niet niks. Praat met de pleger.

Heb je twijfels?

Iemand verdenken van ouderenmishandeling is niet niks. Als je twijfelt of als je handvatten zoekt voor het gesprek, dan kan je ook (anoniem) naar Veilig Thuis bellen voor advies. Veilig Thuis is er ook om met jou te praten en advies te geven over wat jij kunt doen.

Lees wat anderen deden

Vermoeden dat een oudere mishandeld wordt, kan een zware last zijn. Maar, je bent niet de enige. Lees de ervaringsverhalen van anderen en ontdek hoe zij aan de bel trokken.