Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Want door je zorgen bespreekbaar te maken kun je soms al een belangrijk verschil maken. 

Wanneer is er sprake van ouderenmishandeling?

Bij ouderenmishandeling doet iemand iets waardoor de oudere persoon lijdt. Lichamelijke mishandeling is het meest bekend, zoals slaan en schoppen. Maar ook geestelijke mishandeling, zoals schelden of dreigen met geweld, en seksuele mishandeling komen voor.

Bij verwaarlozing wordt de oudere niet goed verzorgd of krijgt te weinig eten. En wanneer anderen zonder toestemming geld of spullen gebruiken van de oudere, noemen we dat financieel misbruik. Ook dat zijn vormen van ouderenmishandeling. Financieel misbruik komt het vaakst voor. 

Meestal is de oudere afhankelijk van de persoon die hen slecht behandelt. Ouderenmishandeling kan gebeuren in huiselijke kring, zoals door de partner, familieleden of vrienden. Maar ook in de zorg komt ouderenmishandeling voor. Alle huiselijk geweld is strafbaar.

Is er direct gevaar?

Denk je dat iemand nú onveilig is? Bel 112. Dan krijg je meteen de politie aan de telefoon. Op basis van wat jij vertelt over de situatie, beoordeelt de politie of ze direct iemand langs stuurt. 

Ik twijfel of er sprake is van ouderenmishandeling

Een vermoeden van ouderenmishandeling kan een zware last zijn. Je kunt je afvragen of je het wel goed ziet. Of dat jij de juiste persoon bent om er iets aan te doen. Bedenk dat je altijd iets kunt doen, zoals in gesprek gaan. Daarmee kun je een belangrijk verschil maken in het leven van een oudere.

Hoe herken ik ouderenmishandeling?

Soms heb je het idee dat er iets aan de hand is. Misschien draagt de oudere steeds vaker vieze kleding. Of de oudere kan niet goed uitleggen waar blauwe plekken of wonden vandaan komen. Ook kan het zijn dat er ineens waardevolle spullen zijn verdwenen. Of dat de oudere zich erg nerveus of angstig gedraagt. Dat kunnen signalen zijn voor ouderenmishandeling.