Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Of ben je zelf slachtoffer van mishandeling? Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen.

Bel bij direct gevaar altijd 112.

Wat is ouderenmishandeling?

Bij ouderenmishandeling doet iemand iets waardoor de oudere persoon lijdt. Lichamelijke mishandeling is het meest bekend, zoals slaan en schoppen. Maar ook geestelijke mishandeling komt voor: schelden of dreigen met geweld. En seksuele mishandeling.
Bij verwaarlozing wordt de oudere niet goed verzorgd of krijgt te weinig eten. En wanneer anderen zonder toestemming geld of spullen gebruiken van de oudere, noemen we dat financieel misbruik. Ook dat zijn vormen van ouderenmishandeling.

Meestal is de oudere afhankelijk van de persoon die hen slecht behandelt. Ouderenmishandeling kan gebeuren in huiselijke kring, zoals door de partner, familieleden of vrienden. Maar ook in de zorg komt ouderenmishandeling voor.

Hoe kan ik ouderenmishandeling herkennen?

Soms heb je het idee dat iets aan de hand is. Bijvoorbeeld als de oudere niet goed kan uitleggen waar blauwe plekken of wonden vandaan komen. Of als er spullen verdwijnen. 

Let op signalen bij de oudere

Ouderen praten liever niet over wat er aan de hand is. Ze schamen zich of zijn bang voor de persoon die hen slecht behandelt. Ook kunnen ze bang zijn om de persoon die hen mishandelt te verliezen. Vaak zorgt die persoon ook voor hen of is het iemand van wie ze houden.

Een lijst met signalen bij de oudere kan je helpen om ouderenmishandeling te kunnen herkennen. Zodat je in actie kunt komen als dat nodig is.

Let op signalen bij de pleger

Ook aan het gedrag van de pleger kun je ouderenmishandeling herkennen. Denk aan schreeuwen tegen de oudere. Of dat de pleger sociale contacten of dokters bij de oudere uit de buurt houdt. Als de pleger vaak zegt de zorg niet meer aan te kunnen, kan dat ook een signaal zijn voor ouderenmishandeling. Check de lijst met signalen bij de pleger.

Ga in gesprek

Als je signalen herkent, dan is het nog niet zeker dat er iets ergs aan de hand is. Je kunt in gesprek gaan met mensen in de omgeving van de oudere. Of met de oudere of de pleger zelf. Zo kom je erachter of je zorgen kloppen. Doe dat alleen als je je daar veilig bij voelt.

Vraag hulp en advies

Blijf je twijfelen over signalen? Of verandert er niets na een gesprek met anderen? 

Vraag advies en hulp aan professionele organisaties.

 Werk je in de zorg met ouderen en vermoed je ouderenmishandeling?

Gebruik dan de meldcode Huiselijk geweld. In 5 stappen kun je bepalen of je voldoende hulp kunt bieden of organiseren voor de oudere persoon. En beoordelen of je de situatie moet moet melden bij Veilig Thuis. Het gebruik van de meldcode is verplicht als je werkt in de sectoren:

  • gezondheidszorg;
  • onderwijs;
  • kinderopvang;
  • maatschappelijke ondersteuning;
  • jeugdhulp;
  • justitie.

Vraag en antwoord

Welke vorm van ouderenmishandeling komt het meest voor? 

Financieel misbruik komt het vaakst voor. Ook lichamelijke en geestelijke mishandeling komen het veel voor.

Kan ik ouderenmishandeling anoniem melden?

Je kunt zonder je naam te noemen bij Veilig Thuis je vermoedens van ouderenmishandeling vertellen. De oudere of familieleden komen dus niet te weten dat je hebt gebeld met Veilig Thuis.