Begin een gesprek over je zorgen om een partner

Maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Want wat als je zorgen terecht zijn? Huiselijk geweld kan ontstaan als iemand niet weet hoe hij of zij een probleem op een betere manier kan oplossen. Daarom kun jij een belangrijke rol spelen in het leven van beide partners of het gezin. Door met anderen te praten kom je erachter of je zorgen terecht zijn. En misschien kun je de partners helpen. Een simpel praatje kan een belangrijke eerste stap zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop je iemand kunt helpen als je je zorgen maakt: praat met anderen, praat met het slachtoffer en praat met de pleger. Accepteer dat het lang kan duren voordat het probleem is opgelost, maar onderschat niet wat je voor beide partners en het gezin kan betekenen. Ook is er veel algemene hulp beschikbaar voor de problemen die misschien meespelen. Denk bijvoorbeeld aan het buurtteam, maatschappelijk werk of een geldcoach.

Toets bij anderen

Je komt al meer te weten als je simpelweg je zorgen met anderen deelt. Misschien weten zij wat er aan de hand is. Het is normaal dat je twijfelt en het idee hebt dat je misschien overdrijft of het verkeerd ziet. Je kunt toetsen of de ander dezelfde signalen ziet als jij. En samen bespreken wat jullie kunnen doen voor de partners. Praat met anderen. 

Toon belangstelling

Het is belangrijk dat de partner die het slachtoffer is, weet dat jij er voor hem of haar bent. Je hoeft het probleem niet te benoemen of op te lossen. Het gaat erom dat je een band met hem of haar opbouwt. Drink samen een kopje koffie of maak een ommetje. En laat het niet bij één keer. Praat met het slachtoffer.

Benoem de feiten

Benader de persoon van wie je vermoedt dat hij of zij de pleger is zonder oordeel. Het vergt wel moed en zorgvuldigheid om dat te doen. Houd het bij jezelf en benoem wat je feitelijk ziet of hoort. Dus ga iemand niet beschuldigen of verwijten maken. Vraag hoe het met de persoon gaat en toon belangstelling. Praat met de pleger. 

Heb je twijfels?

Iemand verdenken van partnermishandeling is niet niks. Als je twijfelt of als je handvatten zoekt voor het gesprek, dan kan je ook (anoniem) naar Veilig Thuis bellen voor advies. Veilig Thuis is er ook om met jou te praten en advies te geven over wat jij kunt doen.

Lees wat anderen deden

Vermoeden dat iemand mishandeld wordt, kan een zware last zijn. Maar, je bent niet de enige. Lees de ervaringsverhalen van anderen en ontdek hoe zij aan de bel trokken.