Begin een gesprek over je zorgen om een kind

Maak je je zorgen om een kind? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand. Maar wat als je zorgen terecht zijn? Dan kun jij een belangrijke rol spelen in zijn of haar leven. Je komt al meer te weten als je simpelweg je zorgen deelt met anderen. Zoek contact met het kind zelf. Ook kun je het gezin steunen door te vragen hoe het thuis gaat.

Er zijn verschillende manieren waarop je het kind kunt helpen als je je zorgen maakt: praat met anderen, praat met het kind en praat met de volwassene.

Toets bij anderen

Je komt al meer te weten als je simpelweg je zorgen met anderen deelt. Misschien weten zij wat er aan de hand is. Het is normaal dat je twijfelt en het idee hebt dat je misschien overdrijft of het verkeerd ziet. Je kunt toetsen of de ander dezelfde signalen ziet als jij. Samen kunnen jullie bespreken wat jullie kunnen doen en betekenen voor het kind en het gezin. Praat met anderen.

Bouw een band op

Het is belangrijk dat het kind weet dat jij er voor hem of haar bent. Je hoeft het probleem niet meteen te benoemen of op te lossen. Het gaat erom dat je een band met het kind opbouwt en zijn of haar vertrouwen weet te winnen. Accepteer dat het lang kan duren voordat het probleem is opgelost, maar onderschat niet wat je voor het kind kan betekenen. Praat met het kind.

Benoem de feiten

Benader de persoon van wie je vermoedt dat hij of zij de pleger is zonder oordeel en vanuit een open houding. Het vergt wel moed en zorgvuldigheid om dat te doen. Houd het bij jezelf en benoem wat je feitelijk ziet of hoort. Dus ga iemand niet beschuldigen of verwijten maken. Vraag hoe het met de persoon gaat, of hij of zij hulp nodig heeft. Denk ook altijd aan je eigen veiligheid. Praat met de volwassene.
 

Heb je twijfels?

Iemand verdenken van kindermishandeling is niet niks. Als je twijfelt of als je handvatten zoekt voor het gesprek, dan kan je ook (anoniem) naar Veilig Thuis bellen voor advies. Veilig Thuis is er ook om met jou te praten en advies te geven over wat jij kunt doen.

Lees wat anderen deden

Vermoeden dat een kind mishandeld wordt, kan een zware last zijn. Maar, je bent niet de enige. Lees de ervaringsverhalen van anderen en ontdek hoe zij aan de bel trokken.