Het verhaal van Marian

Marian maakte zich zorgen over haar moeder. Lees welke signalen van ouderenmishandeling zij herkende en hoe ze in actie kwam om haar moeder te helpen.

Illustratie van een omstander die een signaal herkent bij een oudere

Herken signalen bij een oudere

"Mijn broer had zijn leven niet op de rit. Mijn 83-jarige moeder nam hem in huis. Het eerste jaar ging het redelijk. Na twee jaar ontstonden de eerste betalingsproblemen. Mijn broer had geen uitkering meer, had een huurschuld. Op een gegeven moment wilde hij een eigen bedrijf beginnen en had daar duizenden euro’s voor nodig. Mijn moeder betaalde álles voor hem. Achteraf blijkt dat ze in zeven jaar tijd meer dan een ton aan mijn broer heeft gegeven."

Herken signalen bij een pleger

"Ondertussen merkte ik steeds vaker abnormaal gedrag op bij mijn broer. Hij kon tekeer gaan tegen mijn moeder over een pot pindakaas met nootjes erin. ‘Want die nootjes waren toch niet goed voor zijn gebit. Je gaat nú een nieuwe pot halen’, zei hij dan dreigend. Vrienden van mij merkten dit agressieve gedrag van mijn broer ook op en ze brachten het bij mij ter sprake."

Illustratie van een omstander die praat met een andere omstander

Praat met anderen

"Ik was blij dat mijn vrienden hun zorgen met mij deelden, want het gaf mij een opening om de problemen bij mijn moeder thuis met hen te bespreken. Mijn moeder deelde haar ervaringen over de situatie thuis ook steeds vaker met mensen uit haar kerk. Zij deelden hun zorgen over mijn moeder weer met mij. Zo kreeg ik steeds beter zicht op de situatie."

Praat met de pleger

"Ik probeerde mijn broer te helpen, een uitkering aan te vragen en iets van zijn leven te maken, maar hij kwam niet in beweging. Hoe kon ik mijn moeder laten inzien dat ze mijn broer op deze manier niet hielp?"

Illustratie van vrouw met telefoon die belt met een medewerker van Veilig Thuis

Bel Veilig Thuis

"Ik besloot dat het niet langer zo kon doorgaan en vroeg advies aan Veilig Thuis. Ik voelde me gehoord in wat ik deed om de situatie voor mijn moeder en broer te verbeteren. Als familie stonden we er niet meer alleen voor. Veilig Thuis bracht ons onder andere in contact met het wijkteam. Ook zetten we een familieberaad op. Samen keken we hoe we mijn moeder konden steunen."

Praat met de oudere

"Mijn moeder heeft tijd nodig gehad om te beseffen dat het gedrag van mijn broer niet toelaatbaar was. Ze heeft zo lang geleefd met de dreigingen van mijn broer, dat ze niet anders wist. De gedachte dat het wijkteam hem zou opvangen, zodra hij uit huis ging, stelde mijn moeder gerust.

Ik ben blij met de stappen die ik heb gezet. Als ouder of familielid heb je een natuurlijke rem en die rem moet eraf om verandering teweeg te brengen. Mijn broer krijgt de juiste hulp en mijn moeder is weer 10 jaar jonger."

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt