Het verhaal van Ina

Ina maakte zich zorgen over een ouder stel uit de buurt. Lees welke signalen van ouderenmishandeling zij herkende en hoe ze in actie kwam om haar buren te helpen.

Illustratie van een omstander die een signaal herkent bij een oudere

Herken signalen bij een oudere

"Het was zomer en ik was onderweg naar een werkafspraak bij een thuiszorgorganisatie. Boven het kantoor waar ik had afgesproken, hoorde ik een mannenstem onverstaanbaar roepen. Een vrouwenstem schreeuwde hard terug. Vervolgens klonk het alsof iemand werd geslagen. Ik was al laat en ging het kantoor binnen zonder iets te zeggen over wat ik net had gehoord. Toch bleef het knagen."

Praat met anderen

"Ik sliep er slecht van. Het voelde niet goed. De volgende dag ben ik teruggegaan. Ik deelde mijn verhaal met de medewerkers van de thuiszorgorganisatie. Ik gaf aan dat ik twijfelde. Misschien was er helemaal niets aan de hand. Ik kende de mensen die daar woonden immers niet."

"De medewerkers waren blij dat ik mijn zorgen met hen deelde. De geluiden die ik had gehoord bleken uit de bovenwoning van een ouder echtpaar te komen. Zij waren al in gesprek met het stel, omdat al eerder was opgevallen dat het daar niet goed ging. Mijn verhaal hielp hen een beter beeld te krijgen van wat er zich binnen de muren afspeelde. Daardoor konden zij het echtpaar naar de hulp begeleiden die nodig was."

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt