Het verhaal van Monique

Monique maakt zich zorgen over haar moeder. Lees welke signalen van ouderenmishandeling ze herkende en hoe ze in actie kwam om haar moeder te helpen.

Herken signalen bij het slachtoffer

“Het ging niet zo goed met mijn moeder van 75. Ze was hartpatiënt, slecht ter been en snel moe. Ze woonde zelfstandig in een flat in Amsterdam. Een huisvriend hielp haar zo nu en dan met het huishouden en de boodschappen. Hij werd eigenlijk haar mantelzorger. Toen ik een keer onverwachts langskwam, was hij er ook. De pannen stonden beschimmeld op het gasfornuis. Er hing een gespannen sfeer. Zo help je iemand toch niet dacht ik. Dat was het eerste moment dat ik twijfelde aan zijn goede bedoelingen.”

Herken signalen bij de pleger

“De man kwam steeds vaker bij mijn moeder over de vloer. Hij hielp haar met allerlei klusjes in huis. Mijn moeder gaf hem hier geld voor. Die klusjes kostten op de één of andere manier altijd meer dan je zou verwachten en ze kreeg nooit wisselgeld. Mijn moeder klaagde weleens dat ze zoveel geld aan hem kwijt was.”

“Naast de financiële twijfels, viel het me op dat hij zich steeds vaker negatief uitte over mij en mijn broer en zus. Ook zei hij vervelende dingen over mijn moeders geloof en haar vrienden. Hij probeerde haar onzeker te maken en ervoor te zorgen dat ze weinig contact met anderen kon hebben.” 

Praat met de oudere

“Als ik erover begon, gaf mijn moeder aan dat ze dacht dat het allemaal wel weer goed zou komen, want ze kende hem al heel lang. Toch zat het mij niet lekker.” 

“Met toestemming van mijn moeder ben ik in haar bankafschriften gedoken. Ik kwam erachter dat hij de boodschappen betaalde met mijn moeders pinpas. Mijn moeder had dus al die tijd dubbele boodschappen betaald. Ik wilde aangifte doen, maar mijn moeder wilde dat absoluut niet. Ze wist zijn gedrag altijd goed te praten.”

Vraag advies en hulp

“Ik was bang dat hij tot nog veel meer in staat zou zijn en heb advies gevraagd aan de bank. De bank heeft toen een oogje in het zeil gehouden en mijn moeder een seintje gegeven als er een ongebruikelijk bedrag van haar rekening werd gehaald.”  

“Ook heb ik advies gevraagd aan Veilig Thuis. Het was een fijn gesprek. Ik voelde me begrepen en ik kreeg concrete adviezen. De medewerker adviseerde me om betrokken te blijven bij de zorg van mijn moeder, goed contact te houden en juist langs te komen als de mantelzorger er was. Mijn zus en ik hebben dit gedaan. Daardoor had hij geen volledige controle meer over de situatie en is het misbruik kort gestopt.”

“Toen mijn moeder in het ziekenhuis belandde, sloeg hij weer toe. Er waren spullen gestolen uit haar woning en geldbedragen van haar rekening gehaald. Nadat mijn moeder weer hersteld was en naar huis mocht, ontstond er tussen hen een discussie. Toen ik tussenbeide kwam, heeft hij mij een klap gegeven. Voor mij was de maat toen écht vol. Ik heb de politie gebeld en hij heeft een contactverbod gekregen. Een paar weken later is mijn moeder helaas overleden.”

“Ik vind het jammer dat ik deze man nooit helemaal uit het leven van mijn moeder heb kunnen bannen en dat ze nooit aangifte heeft willen doen. Maar ik ben blij dat ik toch een verschil heb kunnen maken. Laat je niet wegsturen en blijf betrokken bij de zorg. Ik kon mijn moeder daardoor blijven beschermen.”

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt