Het verhaal van Max

Max maakt zich zorgen over zijn internetvriendin Glynis. Lees welke signalen van partnermishandeling hij herkende en hoe hij in actie kwam om zijn vriendin te helpen.

Illustratie van een omstander die een signaal herkent bij het slachtoffer

Herken signalen bij het slachtoffer

“Ik leerde Glynis kennen via het internet. Al snel konden we het goed met elkaar vinden. Op een gegeven moment vertelde ze over de heftige tijd die ze had doorgemaakt met haar ex-man. Ze zei dat haar ex haar tijdens hun relatie continu in de gaten hield en niks van hem mocht. Ook moest ze op de grond slapen, terwijl ze zwanger was en er ondertussen allerlei andere vrouwen over de vloer kwamen. Ik schrok van haar verhaal, maar wist nog niet goed wat ik kon doen.” 

Praat met het slachtoffer

“Het minste wat ik kon doen, was haar een luisterend oor bieden. Dus dat deed ik. Gelukkig had ze toen wel al de kracht gevonden om bij hem weg te gaan. Ze vertelde dat ze hierbij hulp had gekregen van verschillende instanties, waaronder Veilig Thuis. Daarna probeerde ze haar leven weer op rit te krijgen, maar helaas liet hij haar nog niet met rust.”

Illustratie van man met telefoon die belt met een medewerker van Veilig Thuis

Vraag advies en hulp

“Een paar weken na ons gesprek belde Glynis me op. Ze klonk in paniek en vertelde dat haar ex-man bij haar op stoep stond en probeerde de deur open te breken. Ik twijfelde geen moment en belde de politie. Ondertussen bleef ik met haar aan de telefoon. Haar ex-man was in alle staten. Daarmee trok hij de aandacht van de buren. Die belden ook direct de politie. Haar ex merkte dat en vertrok uit zichzelf.

Ik merkte dat Glynis nog steeds bang was voor haar ex-man. Deze aanvaring voelde voor haar als een grote stap terug. Maar ze wist ook dat ze weer vooruit kon. Ze is toen in therapie gegaan bij een psycholoog."

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt