Het verhaal van Daisy

Daisy maakte zich zorgen over haar vriendin Nelleke. Lees welke signalen van partnermishandeling zij herkende en hoe ze in actie kwam om haar vriendin te helpen.

Praat met anderen

“Als ik Nelleke sprak, viel het me op dat ze erg bezig was met het effect van haar gedrag op haar man. Het leek wel alsof ze bang voor hem was. Zou ze in de problemen zitten? Ik moest er niet aan denken dat het uit de hand liep, ook omdat er kinderen in het spel waren. Aan de andere kant was Nelleke al tien jaar getrouwd, in elke relatie komt toch weleens wat ruzie en spanning voor? Ik besprak mijn zorgen met mijn man.”

Herken signalen bij het slachtoffer

“Soms denk je iets te zien, maar als je er zelf geen ervaring mee hebt, weet je niet zeker of je het gedrag wel op de juiste manier leest. Daarom zochten mijn man en ik op internet naar informatie over hoe je signalen van mishandeling kunt herkennen.”

Praat met het slachtoffer

“Niet veel later belde Nelleke me op. Ze vertelde me dat ze het huis uit was gezet door haar man. Ze hadden zó’n ruzie gehad. Ze stond samen met haar twee kinderen op straat. Ik was blij dat ze me belde, want ik wilde mijn zorgen ook met haar bespreken.   

Nelleke vertelde me dat het al lange tijd niet goed ging en dat haar man zich agressief gedroeg. Ik wilde haar met alle liefde in huis nemen. Maar wat voor effect zou zo’n plotselinge verhuizing hebben op haar kinderen?”

Bel Veilig Thuis

“Ik wist niet waar ze goed aan deed en heb haar geadviseerd contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat heeft ze gedaan. Dat hielp haar om keuzes te maken over hoe ze met de situatie om wilde gaan. Ze is het gesprek aangegaan met haar man en op zoek gegaan naar andere woonruimte.

Ik denk dat mijn man en ik een verschil hebben kunnen maken voor Nelleke. Als je zelf met mishandeling te maken hebt, reageer je misschien snel uit paniek. Je wilt weg uit de situatie en denkt minder na over de gevolgen. Het is fijn als je je gedachtes dan met anderen kunt delen.”

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt