Herken signalen bij een slachtoffer

Soms loopt het mis in een relatie. Als buitenstaander is het niet altijd duidelijk of er iets ernstigs aan de hand is. De signalen zijn vaak minder opvallend dan een blauwe plek. Misschien is een van beide partners extreem bezitterig, maakt iemand misbruik van de anders inkomsten, of wil een ex-partner de ander niet met rust laten. Soms reageren de partners verkeerd op elkaar. Veel gebeurt achter gesloten deuren. Check de signalen in de onderstaande lijst en weet hoe partnermishandeling eruit kan zien.

Hoe herken ik seksueel misbruik, lichamelijke of geestelijke mishandeling, stalking of financieel misbruik?

Signalen herkennen van huiselijk geweld tussen partners is moeilijk. Veel mensen schamen zich dat hun partner hen slaat, bedreigt of financieel misbruikt. Vaak zijn ze ook bang voor de gevolgen als iemand erachter komt. Ze doen er dan ook alles aan om partnermishandeling verborgen te houden. Bovendien is iedere situatie met geweld anders en reageert ieder mens verschillend. 

In de onderstaande lijst vind je alle signalen bij het slachtoffer die mogelijk duiden op partnermishandeling. Om een beter overzicht te krijgen van de situatie, helpt het om de signalen die je herkent op een rijtje te zetten. Dat betekent niet direct dat er sprake is van partnermishandeling. Het is wel belangrijk dat je weet hoe partnermishandeling eruit kan zien, zodat je je beter een beeld kunt vormen. Kijk ook naar de signalen bij de pleger

Signalen bij het slachtoffer die mogelijk duiden op partnermishandeling

Illustratie van een pleger die de partner slecht behandelt

Wat doet de partner van het slachtoffer?

Bij mishandeling is niet altijd sprake van kwade wil. Soms zorgen andere problemen voor stress of ruzie en slaat de situatie om in mishandeling. Lees alle signalen van partnermishandeling bij iemand die een partner slecht behandelt.