Ook in Nederland komt meisjesbesnijdenis voor. In Nederland zijn er zo’n 41.000 vrouwen die besneden zijn. En lopen ongeveer 4.200 meisjes de komende twintig jaar het risico besneden te worden. Maak je je zorgen om een meisje of vrouw in je omgeving? Dan vind je hier meer informatie over meisjesbesnijdenis en wat je kunt doen.
Wat is meisjesbesnijdenis?
Meisjesbesnijdenis is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen, zonder medische noodzaak. In Nederland spreken we ook wel van vrouwelijke genitale verminking (VGV). Het kan leiden tot zeer ernstige lichamelijke, seksuele en mentale klachten zoals extreme pijn, infecties, pijn bij plassen, overmatig bloedverlies, shock of zelfs het risico op overlijden.
Ouders laten hun dochters meestal besnijden omdat het de gewoonte is binnen hun cultuur. Omdat iedereen het doet, vindt men het raar als een meisje niet besneden is. De ouders zijn bang dat het meisje geen huwelijkspartner kan vinden en dat de gemeenschap haar en/of het gezin niet (meer) zal accepteren. Sommige gemeenschappen denken dat meisjesbesnijdenis bij hun geloof hoort.
In Nederland is meisjesbesnijdenis strafbaar. Het is verboden om een meisje dat in Nederland woont te (laten) besnijden. Oók als het in het buitenland gebeurt.
Wie kan ik om hulp vragen?
Denk je dat een meisje gevaar loopt om besneden te worden, schakel dan direct hulp in. Neem contact op met de Veilig Thuis-organisatie bij jou in de buurt:
- Bel 0800-2000 (24/7 bereikbaar)
- Chat met een expert via de website Veilig Thuis
Bij elke Veilig Thuis is een expert VGV werkzaam die deskundig is op het gebied van meisjesbesnijdenis. Dit is meestal een vertrouwensarts.
Bij nood kun je altijd bellen met 112.
Hoe herken ik meisjesbesnijdenis?
Als een (zeer) jong meisje na de vakantie er bijvoorbeeld moe, uitgeput of vaal uitziet, lang naar het toilet gaat of klaagt over buikpijn, kan het zijn dat zij besneden is.
Meisjes lopen het meeste gevaar in de langere vakanties bij bezoek aan het land van herkomst. En als vrouwen in de familie zoals de moeder of een zus al besneden zijn.
Lees meer over het herkennen van meisjesbesnijdenis.
Ik twijfel of er sprake is van meisjesbesnijdenis
Als je twijfelt of het niet zeker weet, kun je er altijd met iemand over praten. Dit kan met:
- Het consultatiebureau of de GGD bij jou in de buurt. Op www.ggd.nl vind je de GGD bij jou in de buurt.
- De jeugdprofessional van de school waar het meisje op zit.
- De Veilig Thuis-organisatie bij jou in de buurt, 24/7 bereikbaar op 0800-2000 of via de website Veilig Thuis. Bij elke Veilig Thuis is een aandachtsfunctionaris VGV werkzaam die deskundig is op het gebied van meisjesbesnijdenis.
Je kunt ook bellen of mailen met:
- Pharos, informatie- en adviespunt Focal Point meisjesbesnijdenis. Via 030-234 98 00 of focalpointmeisjesbesnijdenis@pharos.nl
- De Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN). Via 020-486 16 28 of info@tegenvrouwenbesnijdenis.nl
Wat kan ik doen als ik meisjesbesnijdenis vermoed?
Meisjesbesnijdenis is een zeer gevoelig onderwerp. Het vraagt de grootste zorgvuldigheid.
Het is belangrijk om niet zomaar gesprekken te voeren met de ouders of familie van het meisje. Soms kan openheid juist (meer) gevaar opleveren voor het meisje. Het kan zijn dat ouders vanwege schaamte of druk vanuit de familie het meisje dan eerder laten besnijden.
Neem dus altijd eerst contact op met een expert en bespreek met deze persoon de situatie en jouw zorgen. Lees hier welke dat zijn in jouw regio.