Het verhaal van Nora

Nora maakte zich zorgen om het jongetje die in het appartement naast haar. Lees welke signalen van kindermishandeling zij herkende en hoe ze in actie kwam om het kind te helpen.

Herken signalen bij de volwassene

“Ik hoor het elke avond. Soms lig ik gewoon te wachten tot het begint. Dan kan ik niet slapen. Eerst hoor ik het geluid van voetstappen op de trap. Dan het gepiep van een deur en dan slaat die deur hard dicht. Ik hoor die vrouw altijd praten en ik kan horen dat ze dronken is. Haar stem wordt steeds harder en ze roept ‘jij kunt ook niks’ of ‘je bent net zo’n klootzak als je vader’. Soms duurt het wel een uur. Het eindigt altijd met hysterisch gehuil, van haar.’

Herken signalen bij het kind

“Ik weet dat ze praat tegen haar kind, een jongetje. Want ze wonen met z’n tweeën. Soms zie ik hem langs mijn raam lopen en bij me naar binnen kijken. Ik heb dan het gevoel dat hij bang is, dat ik dat in zijn ogen zie. Hij ziet er ook moe uit en heeft een bleek gezicht.”

“Ik heb het gevoel dat hij bang is, dat ik dat in zijn ogen zie.”

Praat met de pleger

“Het is al weken zo en ik slaap slecht. Niet alleen door het lawaai van die moeder, maar ook omdat ik me zorgen maak. Of ik iets moet doen. En of ik dan wel de juiste persoon ben om iets te doen. En wat dan. Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik moet beginnen, maar heb nu echt besloten dat het moet. Ik ga gewoon bij de buren aanbellen en vragen hoe het gaat. En dan zie ik wel hoe het loopt.”

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt