Het verhaal van Josette

Josette maakte zich zorgen over de kinderen van haar buren. Lees welke signalen van kindermishandeling zij herkende en hoe ze in actie kwam om het kind te helpen.

Herken signalen bij de volwassene

“Ik denk niet dat de kinderen geslagen werden. Maar, ik maakte me wel zorgen om emotionele mishandeling en verwaarlozing. De moeder was ernstig verslaafd aan alcohol. Dat merkte ik direct toen het gezin hier kwam wonen. Ze kwam op visite toen onze dochter jarig was en had trillende handen. Tussendoor ging ze even weg. Toen ze terugkwam, had ze geen trillende handen meer en hing er een dranklucht om haar heen. Ze schreeuwde en schold de hele nacht. Er was zo veel drama thuis.”

Praat met anderen

“Toen ik even bij het gezin langs ging om koffie te drinken, vertelde de vader me over de problemen in het gezin. Maar hij nam de vaderrol niet op zich. Hij verdedigde altijd zijn vrouw en niet zijn kinderen. Zij eiste al zijn aandacht op.”

“Als het nodig is, trek ik weer aan de bel.”

Praat met het kind

“Ik zei tegen de kinderen - die waren acht en vijftien jaar oud - dat ze me moesten appen of bellen als er thuis problemen waren. Vanaf dat moment stroomden de berichtjes binnen op mijn telefoon.”

Bel Veilig Thuis voor advies en hulp

“Ik maakte me zorgen en besloot Veilig Thuis te bellen. Dat hielp. De jongste heeft nog een tijd bij ons gewoond, de oudste bij hun oma. De kinderen hebben psychologische hulp gekregen en de moeder is afgekickt en heeft nu een baan. Het is een paar keer opnieuw misgegaan, met drama thuis. Dan belde ik de politie om de kinderen uit deze situatie te halen. Het lijkt nu goed te gaan. Ik houd altijd in mijn achterhoofd dat de moeder een terugval kan krijgen. Als het nodig is, trek ik weer aan de bel.”

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt