Vraag altijd advies of hulp bij huwelijksdwang

Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen blijken te kloppen? Vraag dan ook om advies en bespreek de situatie met een deskundige. Ga nooit zomaar zelf het gesprek aan met de ouders of familie. 

Huwelijksdwang is een zeer gevoelig onderwerp. Het vraagt de grootste zorgvuldigheid. Vraag dan ook altijd eerst het advies of de medewerking van een expert. 

Het is belangrijk om niet zomaar gesprekken te voeren met de ouders of familie. Soms kan openheid juist (meer) gevaar opleveren voor betrokkenen. Het kan zijn dat ouders vanwege schaamte, eer of druk vanuit de familie een meisje en/of jongen dan eerder laten trouwen. 

Neem dus altijd eerst contact op met een expert en bespreek met deze persoon de situatie en jouw zorgen. In jouw regio zijn dat: 

  • De Veilig Thuis-organisatie bij jou in de buurt, 24/7 bereikbaar op 0800-2000 of via de website Veilig Thuis. Bij elke Veilig Thuis is er een expert eergerelateerd geweld en huwelijksdwang. 
  • De politie bij jou in de buurt. Ook de politie heeft speciaal getrainde mensen op gebied van eergerelateerd geweld en huwelijksdwang. 

Je kunt ook contact opnemen met: 

Als je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving kun je deze organisaties altijd (anoniem) om advies vragen. Zij hebben ervaring met huwelijksdwang en mensen in vergelijkbare situaties geholpen. 

Wanneer je belt, brengen ze samen met jou de situatie in kaart en denken ze met je mee over wat je kunt doen voor degene om wie jij je zorgen maakt. Je mag zelf beslissen wat je met hun advies doet.

Is iemand al in het buitenland?

Als iemand al in het buitenland is of op korte termijn naar het buitenland dreigt te gaan, neem dan direct contact op met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Het LKHA helpt slachtoffers die in het buitenland zijn, terug te keren naar Nederland. Het LKHA werkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades. 

Je kunt het LKHA bereiken via: