‘Inleven in elkaars wereld’

Zaterdag 15 juni was het World Elder Abuse Awareness Day: de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wereldwijd werden activiteiten georganiseerd, om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken, te signaleren en tegen te gaan. Minister Hugo de Jonge van VWS ging op 12 juni op werkbezoek bij de SNS Winkel in Leiden. Want het ministerie van VWS en de banken hebben afgesproken financieel misbruik van ouderen samen aan te pakken. Hugo de Jonge: "We moeten open ogen hebben voor de dingen die kunnen gebeuren."

Foto van Minister Hugo de Jonge in gesprek tijdens het werkbezoek op 12 juni

Handen ineen

Over de samenwerking met de banken is Hugo de Jonge duidelijk: "Ik heb er vertrouwen in. Ouderenmishandeling is nog omgeven door een groot taboe. We weten dat financieel misbruik een van de meest voorkomende vormen van ouderenmishandeling is. Daarom is het mooi dat Veilig Thuis en de banken nu de handen ineen hebben geslagen om financieel misbruik te stoppen. Aan de ene kant moet het minder makkelijk worden om financieel misbruik te plegen. Aan de andere kant moet er meer bewustzijn komen bij ouderen en hun omgeving. Ik heb hier bij SNS in Leiden mooie voorbeelden gezien en gehoord. SNS is niet de enige bank die zich inzet. Alle banken in Nederland doen hieraan mee. Zo maakt de financiële wereld kennis met de wereld van de zorg en andersom. Ik denk dat we samen het probleem kleiner kunnen maken. Inleven in elkaars wereld – en gebruikmaken van elkaars wereld – daar gaat het om. Maar eerst en vooral moeten we het willen zien. We moeten open ogen hebben voor de dingen die kunnen gebeuren."

Alerter zijn

De campagne tegen ouderenmishandeling – die op 12 juni van start ging – is hard nodig volgens Hugo de Jonge: "We moeten met elkaar veel alerter zijn. We moeten beter worden in het oppikken van signalen. Eén op de 20 ouderen krijgt na zijn 65ste te maken met een vorm van ouderenmishandeling. En vaak is dat financieel misbruik. Dat moet stoppen. Mensen om de ouderen heen moeten de signalen oppikken. Daarom is deze campagne gericht op de omstanders. En wat zij eraan kunnen doen om ouderenmishandeling te stoppen. De slogan is ‘het houdt niet op, totdat je iets doet’. En zo is het ook echt. Ouderenmishandeling is alleen te doorbreken als mensen ingrijpen. Ook jij kan die omstander zijn."

Lees ook het verslag van het werkbezoek van Hugo de Jonge aan de SNS Winkel in Leiden.