Je maakt je zorgen om iemand anders. Heel goed dat je de eerste stap zet door hier te kijken. Want ook al weet je het waarschijnlijk niet zeker, je kunt altijd iets doen.

Wat kan ik doen als ik huiselijk geweld vermoed?

Je kunt altijd iets doen als je huiselijk geweld vermoedt, bijvoorbeeld:

  • Praat met degene om wie je je zorgen maakt. Ook als het om een kind gaat. Help hem of haar door een luisterend oor te bieden, bij het zoeken van professionele hulp of om contact op te nemen met Veilig Thuis. Veel mensen vinden het moeilijk om zich te bemoeien met het privĂ©leven van een ander. Toch kan het de ander erg helpen als je vertelt wat je ziet of hoort. Iemand uitnodigen voor een kop koffie en een kort gesprekje kan al veel helpen. De ander weet dan dat mensen meeleven en betrokken zijn. En dat ze er niet alleen voor staan.
  • Bespreek je zorgen met iemand uit je omgeving. Spreek af om alert te blijven op nieuwe signalen. Ook kun je in de buurt rondvragen of anderen ook bezorgd zijn.
  • Neem contact op met Veilig Thuis via het telefoonnummer 0800-2000. Je kunt hier je zorgen uiten en advies of hulp vragen. Je kunt altijd anoniem advies vragen over degene waarover je zorgen maakt.
  • Kom je in aanraking met een slachtoffer van verkrachting of aanranding? Laat diegene dan direct, maar in ieder geval binnen 7 dagen, met het Centrum Seksueel Geweld bellen via 0800-0188.
  • Is er sprake van directe nood? Bel dan met het landelijke alarmnummer 112.