Het verhaal van Lindy

Lindy maakt zich zorgen over haar schoonmoeder. Lees welke signalen van ouderenmishandeling ze herkende en hoe ze in actie kwam om haar schoonmoeder te helpen.

Herken signalen bij de pleger

“Mijn schoonmoeder is 67 jaar en een enorme digibeet. Daarom hielp mijn schoonzusje haar met internetbankieren. Ik vermoedde dat mijn schoonzusje dan ook weleens stiekem geld naar zichzelf overmaakte. Ze zat in de schuldsanering en had geen werk. Toch had ze geld om te verhuizen en op vakantie te gaan. Dat klopt toch niet?”

Praat met anderen

“Ik besprak mijn zorgen met mijn man. Die zag er het kwade niet van in. Hij dacht dat zijn zusje dan wel wat geregeld zou hebben. Toch zat het mij niet lekker. Ik praatte erover met mijn eigen moeder en mijn beste vriendin. Ook zij dachten dat er meer achter zat.”

Illustratie van een omstander die een signaal herkent bij een oudere

Herken signalen bij de oudere

“Toen mijn schoonmoeder tijdens een etentje zei dat ze niet meer kon inloggen op haar bankrekening, wist ik het zeker: er was meer aan de hand en ik moest in actie komen.”

Praat met de oudere

“De week erop zag ik haar weer. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en kwam terug op het gesprek. Ik was zo bang voor haar reactie, maar mijn schoonmoeder was juist blij dat ik erover begon. Zij schaamde zich en vond het lastig om er zelf over te beginnen. Ze vertelde dat ze had ontdekt dat ze rood stond, maar dat kon helemaal niet.”

Vraag advies en hulp

“We zijn toen samen naar de bank gegaan om alles uit te zoeken. Het bleek dat mijn schoonzusje niet alleen geld van de lopende rekening had afgeboekt, ze had ook de spaarrekening van mijn schoonmoeder leeggehaald. Het ging om een bedrag van zeker 10.000 euro.” 

“De bank adviseerde mijn schoonmoeder aangifte te doen, maar dit wilde ze niet. Wel hebben we er alles aan gedaan om het misbruik te stoppen. We hebben nieuwe rekeningen geopend, zodat mijn schoonzusje niet meer bij de rekeningen kan. Ook heb ik mijn schoonmoeder geleerd hoe ze moet internetbankieren. Ik ben heel blij dat ik in actie ben gekomen. Mijn schoonmoeder is nu niet meer afhankelijk van mijn schoonzusje.”

Wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt