Praat met de volwassene

De kans is groot dat je niet weet of er iets aan de hand is. Als je je er veilig bij voelt, kun je daarom de volwassene eens vragen hoe het eigenlijk gaat. Misschien is er niets aan de hand, of heeft het gezin een ander probleem. Je komt er pas achter als je het vraagt. Bovendien heeft bij kindermishandeling óók de volwassene hulp nodig. Misschien is er veel stress in het gezin. Of behandelt de volwassene het kind zo omdat hij of zij denkt dat dit normaal is.

“Tip: Probeer te kijken hoe je de ander kan helpen met zijn of haar probleem. Bijvoorbeeld door een keer een middag op de kinderen te passen.”

Hoe voer je een goed gesprek met de volwassene?

  • Maak het gesprek niet te groot of serieus. Stel bijvoorbeeld voor een ‘kopje koffie’ te drinken.
  • Luister goed naar de ander en stel open vragen: ‘hoe gaat het?’ In plaats van: ‘het gaat niet zo goed, of wel?’
  • Noem niet de signalen op die je hebt gezien, maar stel open vragen. Hopelijk vertelt de ander dan zelf over wat er aan de hand is.
  • Toon begrip en oordeel niet over wat de ander vertelt.
  • Kun je de ander helpen met zijn of haar probleem? Bijvoorbeeld door een keer een middag op de kinderen te passen? Een klein gebaar kan al veel steun geven.
  • Kom later nog eens op het gesprek terug, misschien kun je dan iets anders voor de ander betekenen.

“Ik ga gewoon aanbellen en vragen hoe het gaat.”

De buurvrouw van Nora schreeuwt vaak tegen haar kind. Nora kan horen dat de vrouw dronken is is en maakt zich zorgen om haar buurjongen. Ze twijfelt of ze de juiste persoon is om iets te doen, maar heeft de knoop doorgehakt om bij haar buren langs te gaan.
Lees het verhaal van Nora

Past praten met de volwassene niet bij je situatie?

Kun je niet met de volwassene praten over de situatie? Of kom je niet verder?