Nieuwsbrief Veilig ouder worden - 4

Iedereen heeft het recht om veilig oud te worden. Toch hebben in Nederland 170.000 ouderen sinds hun 65e levensjaar te maken gehad met een vorm van mishandeling. Dat is 1 op de 20 ouderen. ‘Veilig ouder worden’ is een samenwerking van het ministerie van VWS, Veilig Thuis, banken, notarissen, gemeenten, ouderenbonden en andere partijen. Met als doel het taboe rond ouderenmishandeling te doorbreken en mishandeling te stoppen en te voorkomen. De nieuwsbrief Veilig ouder worden houd je op de hoogte van de voortgang.

Ouderenmishandeling in tijden van corona: wees alert en schakel tijdig hulp in

Ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens de coronacrisis. Niet alleen door hun gezondheid, maar ook omdat ze slachtoffer kunnen worden van eenzaamheid en ouderenmishandeling. Nu gezinnen thuis moeten blijven en spanningen misschien oplopen, kunnen onveilige thuissituaties voor ouderen nog onveiliger worden. Ook neemt de druk op mantelzorgers toe. Lees wat jij kunt doen om ouderenmishandeling te voorkomen in tijden van corona.

Hartverwarmende initiatieven tijdens de coronacrisis

Het COVID-19-virus houdt de samenleving in zijn greep. Vooral ouderen ervaren veel stress en onzekerheid. Maar er is ook een lichtpuntje: de crisis laat zien dat mensen veel voor elkaar, en voor ouderen, kunnen betekenen. Er ontstaan veel hartverwarmende initiatieven. Van kaartenschrijfacties tot boodschappenhulp en ouderenuurtjes in de supermarkt. Lees meer over de initiatieven.

Wie helpt?!: serious game over ouderenmishandeling van tanteLouise

Op 20 februari lanceerde ouderenzorgorganisatie tanteLouise de serious game Wie helpt?!: een interactieve app om iedereen – dus niet alleen professionals – op een leuke manier bewust te maken van de vele gezichten van ouderenmishandeling. Wie wil kan de game gratis downloaden en spelen. Onder de eigen medewerkers zet tanteLouise het spel in als lesmateriaal. Projectleider Jente Krijnen: “Organisaties zijn blij met iets concreets en tastbaars in plaats van een beleidsstuk.” Lees hier het interview met Jente.

Wie helpt

Vraag de informatiebox Financieel Veilig Ouder Worden aan

De informatieboxen Financieel Veilig Ouder Worden zijn weer beschikbaar!  Je kunt de informatiebox gratis bestellen of downloaden. De box is bedoeld voor ouderen die zich op financieel gebied willen voorbereiden op de toekomst. Het voorlichtingsmateriaal in de informatiebox helpt ouderen op weg. VWS ontwikkelde de box samen met de Brede alliantie veilig financieel ouder worden. Niet alleen ouderen, maar ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die voor een oudere zorgen kunnen de informatiebox bestellen of downloaden.

Een man zit met zijn laptop op de bank, foto van de voorkant van de informatiebox

E-learning ‘herkennen van ouderenmishandeling’ voor vrijwilligers

Vrijwilligers zien heel veel. Zeker als ze bij ouderen thuis komen. Maar weten ze ook waar ze op moeten letten? Op verzoek van het ministerie van VWS maakte Movisie een speciale e-learningmodule voor vrijwilligers. In ongeveer 20 minuten leren ze signalen van ouderenmishandeling herkennen én wat ze zelf kunnen doen. Movisie ontwikkelde de e-learning samen met vrijwilligers. Annette van Delft, senior adviseur Sociale Veiligheid bij Movisie: “We wilden zeker weten dat de e-learning aansluit.” Lees hier het hele interview met Annette.

Risicoprofielen voor ouderenmishandeling

Op verzoek van het ministerie van VWS maakte Regioplan 6 risicoprofielen voor ouderenmishandeling. De risicoprofielen laten zien dat de diversiteit in de groep slachtoffers van ouderenmishandeling behoorlijk groot is. Die diversiteit is – naast schaamte en taboe – een belangrijke reden waarom ouderenmishandeling zo moeilijk herkenbaar is. De risicoprofielen kunnen bijdragen aan een betere signalering van slachtoffers. Het is dus van belang dat de risicoprofielen nu hun weg naar de praktijk gaan vinden. VWS zoekt nog naar een manier om de profielen goed toegankelijk te maken. Wil je weten welke 6 risicoprofielen Regioplan onderscheidt? Lees het rapport.

Contactgegevens lokale allianties

Alle lokale allianties krijgen een plek op aanpak-ouderenmishandeling.nl. Lokale allianties zijn lokale netwerken die kennis over financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. Deelnemers aan de allianties zijn bijvoorbeeld Veilig Thuis, politie, notarissen, wijkverpleegkundigen, banken, ouderenbonden, thuiszorg, bewindvoerders, gemeenten en (thuis)zorginstellingen. Is er in jouw gemeente nog geen lokale alliantie, maar wil je die wel graag oprichten? Dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. In het overzicht van de lokale allianties vind je nu ook contactgegevens. Handig als je tips wilt vragen of ervaringen uitwisselen. Bekijk ook de handige toolkit op aanpak-ouderenmishandeling.nl. Wil je je lokale alliantie aanmelden voor op de site? Vul dan het contactformulier in.

Meer informatie

Meer informatie over het onderwerp ouderenmishandeling vind je op rijksoverheid.nl. Ben je benieuwd naar de voortgang van Veilig ouder worden? Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Ken je iemand die ook met het onderwerp ouderenmishandeling bezig is? Stuur deze nieuwsbrief dan door. De nieuwsbrief Veilig ouder worden verschijnt 3 keer per jaar.

De nieuwsbrief Veilig ouder worden is een uitgave van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit is de laatste nieuwsbrief.