Nieuwsbrief Veilig ouder worden 2

Iedere oudere heeft het recht om veilig oud te worden. Toch hebben in Nederland 170.000 ouderen sinds hun 65e levensjaar te maken gehad met een vorm van mishandeling. Dat is 1 op de 20 ouderen. ‘Veilig ouder worden’ is een samenwerking van het ministerie van VWS, Veilig Thuis, banken, notarissen, gemeenten, ouderenbonden en andere partijen. Met als doel het taboe rond ouderenmishandeling te doorbreken en mishandeling te stoppen en te voorkomen. De nieuwsbrief Veilig ouder worden houd je op de hoogte van de voortgang.

‘Inleven in elkaars wereld’

Zaterdag 15 juni was het World Elder Abuse Awareness Day: de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wereldwijd werden activiteiten georganiseerd, om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken, te signaleren en tegen te gaan. Minister Hugo de Jonge van VWS ging op 12 juni op werkbezoek bij de SNS Winkel in Leiden. Want het ministerie van VWS en de banken hebben afgesproken financieel misbruik van ouderen samen aan te pakken. Hugo de Jonge: "We moeten open ogen hebben voor de dingen die kunnen gebeuren."

‘Inleven in elkaars wereld’

Foto van Minister Hugo de Jonge in gesprek tijdens het werkbezoek op 12 juni

‘Handel met gezond verstand’

Een paslimiet instellen, een derde persoon machtigen, een cursus Webwijs volgen of een financieel zorgcoach die bij ouderen thuis komt: het is zomaar een greep uit de mogelijkheden die banken bieden om financieel misbruik van ouderen te voorkomen. Tijdens het werkbezoek aan de SNS Winkel in Leiden op 12 juni woonde minister Hugo de Jonge van VWS zelf een cursus Webwijs bij en sprak hij met een slachtoffer van financieel misbruik. Een verslag.

‘Handel met gezond verstand’

Foto van Werkbezoek van minister Hugo de Jonge aan de SNS Winkel in Leiden

Landelijke campagne tegen ouderenmishandeling gestart

Woensdag 12 juni lanceerde minister Hugo de Jonge van VWS de landelijke campagne tegen ouderenmishandeling. De campagne is onderdeel van een brede campagne over huiselijk geweld, van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) en Veilig Thuis. Nu ook op tv: 2 spotjes over ouderenmishandeling.

Landelijke campagne tegen ouderenmishandeling gestart

Poster van de campagne tegen ouderenmishandeling

De financiële kant van ouder worden: vraag de informatiebox aan

Op woensdag 12 juni overhandigde minister Hugo de Jonge van VWS de eerste informatiebox Financieel Veilig Ouder Worden. Het ministerie van VWS ontwierp de informatiebox samen met de Brede alliantie veilig financieel ouder worden. De box is bedoeld voor ouderen die zich op financieel gebied willen voorbereiden op de toekomst. Het voorlichtingsmateriaal in de informatiebox helpt ouderen op weg.

De financiële kant van ouder worden: vraag de informatiebox aan

Een man zit met zijn laptop op de bank, foto van de voorkant van de informatiebox

‘Bewustwording is het allerbelangrijkste’

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is een echte voor-en-door-leden-vereniging. Duizenden vrijwilligers zetten zich in, bijvoorbeeld als belastinginvuller, ouderenadviseur, tabletcoach, ‘lief-en-leed’-vrijwilliger of veiligheidsadviseur. Via de Brede alliantie veilig financieel ouder worden was KBO-PCOB betrokken bij de ontwikkeling van de informatiebox Financieel Veilig Ouder Worden. Directeur Manon Vanderkaa is blij met de box: "Ouderen kunnen de informatie nog eens rustig nalezen."

‘Bewustwording is het allerbelangrijkste’

Aantal lokale allianties bijna verdubbeld

Steeds meer gemeenten hebben een lokale alliantie: een publiek-private samenwerking van notarissen, banken, Veilig Thuis, politie, ouderenbonden, bewindvoerders, mentoren, maatschappelijk werk, gemeenten, (thuis)zorginstellingen, woningbouwcorporaties en andere partijen. Met als doel financieel misbruik van ouderen een halt toe te roepen. Het afgelopen jaar werkte het aanjaagteam Lokale Allianties met lokale partijen aan de oprichting van nieuwe allianties. Met succes: hun aantal groeide van 35 naar ruim 60.

Aantal lokale allianties bijna verdubbeld

Oude nieuwsbrieven nog eens nalezen?

Misschien is het je al opgevallen: deze nieuwsbrief ziet er anders uit dan je gewend bent. De Rijksoverheid is onlangs overgegaan op een nieuwe ‘nieuwsbriefdienst’. Niet alleen het uiterlijk van de nieuwsbrief is anders, ook de afzender: de nieuwsbrief Veilig ouder worden wordt voortaan verzonden via ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Helaas vind je hier de eerder verzonden nieuwsbrieven niet meer terug. Gelukkig heeft de Rijksoverheid een goed archief. Vul ‘veilig ouder worden’ in de zoekfunctie in, klik op het bovenste resultaat en lees het eerste nummer van Veilig ouder worden en alle 31 nummers van Ouderen in veilige handen nog eens na.

Blijf op de hoogte

Meer informatie over het onderwerp ouderenmishandeling vind je op rijksoverheid.nl. Ben je benieuwd naar de voortgang van Veilig ouder worden? Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Ken je iemand die ook met het onderwerp ouderenmishandeling bezig is? Stuur deze nieuwsbrief dan door. De nieuwsbrief Veilig ouder worden verschijnt 3 keer per jaar.

De nieuwsbrief Veilig ouder worden is een uitgave van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit is de laatste nieuwsbrief.