Landelijke campagne tegen huiselijk geweld in coronatijd

Op 25 april ging een nieuwe campagne tegen huiselijk geweld van start. Ook ouderenmishandeling valt onder huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ roept de overheid slachtoffers en omstanders op om in actie te komen bij huiselijk geweld. Ook in coronatijd.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten ingrijpende maatregelen worden genomen. Mensen werken en leven daardoor meer thuis, hebben minder sociale contacten, minder afleiding en voelen zich vaker onzeker. Dan kunnen de spanningen thuis oplopen en dat vergroot de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld.

Vaker verborgen

Nu mensen elkaar minder treffen op verjaardagsfeestjes, school of de sportclub, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. In deze uitzonderlijke tijd is het daarom extra belangrijk dat mensen iets doen. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Zowel voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld als voor mensen in hun omgeving.

Eerste belangrijke stap

De landelijke campagne richt zich op de eerste belangrijke stap die mensen kunnen zetten: praat erover of vraag advies. De campagne bestaat uit tv- en radiospots, online advertising en een campagnewebsite. Op ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vinden mensen concrete tips en adviezen. Zodat ze weten wat zij kunnen doen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling.

Lees ook het persbericht van de rijksoverheid.