Wie helpt?!: serious game over ouderenmishandeling van tanteLouise

Op 20 februari lanceerde ouderenzorgorganisatie tanteLouise de serious game Wie helpt?!: een interactieve app om iedereen – dus niet alleen professionals – op een leuke manier bewust te maken van de vele gezichten van ouderenmishandeling. Wie wil kan de game gratis downloaden en spelen. Onder de eigen medewerkers zet tanteLouise het spel in als lesmateriaal. Projectleider Jente Krijnen: “Organisaties zijn blij met iets concreets en tastbaars in plaats van een beleidsstuk.”

Wie helpt

“Het idee voor Wie helpt?! ontstond in de samenwerking met Mentorschap West-Brabant”, vertelt Jente. “Wij nemen altijd contact op met mentorschap als we een vermoeden hebben van ouderenmishandeling. Zij gaven aan dat ze van ons meer signalen krijgen dan van andere organisaties. Dat zette ons aan het denken.” Zelf besteedt tanteLouise veel aandacht aan het onderwerp ouderenmishandeling, met een verplichte e-learning en op elke locatie een aandachtsfunctionaris waar medewerkers met signalen terechtkunnen. “Maar we willen ook graag bijdragen aan een bredere bewustwording. Hoe doe je dat? We hadden al eerder een serious game over dementie gemaakt, samen met Sevagram. Zo kwamen we op het idee voor Wie helpt?!.”

Maatschappelijke opdracht

Een serious game is een spel waarbij vermaak niet het eerste en belangrijkste doel is. Kennis of vaardigheden verwerven zijn dat wel. Een prima optie dus als je – zoals tanteLouise – de ambitie hebt om ‘opzettelijke mishandeling de wereld uit te helpen en ontspoorde zorg te voorkomen’. Jente: “Bij zo’n ambitie is de eerste vraag natuurlijk ‘Wie helpt?’ en zo hadden we de naam van onze game te pakken. We zien het als een maatschappelijke opdracht. Daarom is de game bedoeld voor iedereen, niet alleen voor professionals.” Om die brede doelgroep te bedienen, zocht tanteLouise samenwerking met Mentorschap West-Brabant, Rabobank Zuidwest-Brabant – want financieel misbruik is een van de meest voorkomende vormen van ouderenmishandeling – en Veilig Thuis West-Brabant. “Daarnaast hebben we nog andere partijen om input gevraagd. Bijvoorbeeld het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM), over omgaan met ouderenmishandeling in andere culturen, Zorgbelang en gemeenten. Al die verschillende invalshoeken hebben we meegenomen.”

Creatieve vertaalslag

De gamebouwer maakte vervolgens de creatieve vertaalslag naar een spelvorm. Jente: “De game lijkt een beetje op Sims. Het is een soort dorp waarin zich verschillende scenario’s afspelen. Je kunt 4 karakters volgen en ondertussen ga je op zoek naar signalen. Aan het eind maak je de keuze: Is hier sprake van ouderenmishandeling? En zo ja, welke vorm? Ook krijg je tips wat je kunt doen. Waarbij we natuurlijk onderscheid hebben gemaakt tussen vervolgstappen voor burgers en voor professionals. Ook weer om die brede doelgroep te bedienen.” De game bevat daarnaast nog 4 minigames, om een onderwerp verder uit te diepen. Zoals ‘memory meldcode’ en een kennisquiz.

Certificaat laten mailen

TanteLouise stelt de game gratis beschikbaar, met een infographic met uitleg over het downloaden. “Ook dat past bij het doel”, legt Jente uit. “Andere organisaties kunnen de infographic gebruiken om het spelen van de game te stimuleren.” Zelf zet TanteLouise Wie helpt?! onder andere in als lesmateriaal. “In de game zitten leerdoelen verwerkt. Wie het spel gespeeld heeft, kent de signalen van ouderenmishandeling en weet wat de vervolgstappen zijn. Medewerkers die de game helemaal uitgespeeld hebben, kunnen een certificaat naar zichzelf laten mailen. En dat dan uploaden in ons systeem.”

Signaleren bij de bakker

Op 20 februari organiseerde tanteLouise een congres om het thema ouderenmishandeling onder de aandacht te brengen en de serious game te lanceren. “We hadden 450 deelnemers, met heel diverse achtergronden en van uiteenlopende organisaties”, zegt Jente. “En we krijgen ontzettend positieve reacties. Ik merkte al tijdens de ontwikkeling van de game dat organisaties heel blij zijn met iets concreets en tastbaar in plaats van een beleidsstuk.” TanteLouise richt zich nu eerst op het gebruik door de eigen medewerkers en vrijwilligers en andere zorgorganisaties. “Dat zijn onze primaire doelgroepen. Iedere medewerker van een zorgorganisatie moet toch kennis hebben van de signalen en de vervolgstappen? Maar we willen de game ook verspreiden onder mantelzorgers, familieleden en andere burgers. Ouderenmishandeling kan bij wijze van spreken gesignaleerd worden bij de bakker. Daarmee kunnen we heel veel leed voorkomen.”

Wil je ook Wie helpt?! spelen? Download de game in de App Store of Google Play. Of kijk op tantelouise.nl. Daar vind je ook de infographic met uitleg over het downloaden.