Landelijke campagne tegen ouderenmishandeling gestart

Woensdag 12 juni lanceerde minister Hugo de Jonge van VWS de landelijke campagne tegen ouderenmishandeling. De campagne is onderdeel van een brede campagne over huiselijk geweld, van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) en Veilig Thuis. Nu ook op tv: 2 spotjes over ouderenmishandeling.

Poster van de campagne tegen ouderenmishandeling

De omstander centraal

De brede campagne over huiselijk geweld is een doorontwikkeling van de eerdere campagne ‘Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor?’. In de huidige campagne staat de omstander centraal, onder het motto ‘het houdt niet op, totdat je iets doet’. Want omstanders moeten weten dat zij een verschil kunnen maken bij vermoedens van huiselijk geweld of ouderenmishandeling. Ondanks de twijfels die zij vaak ervaren. De campagne speelt in op die twijfels: Is dit wel ouderenmishandeling? Moet ik mij hier wel mee bemoeien? Wat kan ik eigenlijk doen als omstander? En wat gebeurt er als ik iets doe? De campagne probeert twijfels weg te nemen door concrete handelingsperspectieven te bieden. En op die manier omstanders in actie te laten komen.

Op de nieuwe campagnewebsite ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vinden omstanders informatie over ouderenmishandeling, concrete handelingsperspectieven bij vermoedens van ouderenmishandeling en financieel misbruik, en voorbeelden van hoe andere mensen handelden. Naast de nieuwe campagnewebsite bestaat de campagne uit 2 tv-spotjes: 1 over financieel misbruik en 1 over fysiek geweld. De komende jaren worden de verschillende commercials afwisselend uitgezonden. Ook op social media als Instagram en Facebook verschijnen video’s. Daarnaast voorziet de campagne in een toolkit die partijen kunnen gebruiken voor hun eigen communicatie. In de toolkit vind je de tv-spotjes, een onlinevideo (later beschikbaar), beeldmateriaal en PR-middelen.

De campagne tegen ouderenmishandeling is een vervolg op de campagne tegen kindermishandeling eerder dit jaar. In het najaar volgt nog een campagne tegen partnergeweld.

Meer weten?